Het tijdig vervangen van de distributieriem is belangrijk (preventief onderhoud). Wanneer de distributieriem knapt, is de kans op motorschade erg groot. Bij de meeste auto’s dient de distributieriem tussen de 60 en de 120.000 kilometer vervangen te worden. Er is ook een tijdsbestek voor het vervangen van de distributieriem indien u maar weinig kilometers rijdt. Dit is voor de meeste auto’s vier jaar. Het kan ook zijn dat uw auto geen distributieriem heeft, maar een distributieketting. Deze hoeft in de regel niet vervangen te worden. De kosten van het vervangen van de distributieriem verschilt per automerk.

Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw auto neem contact met ons op.

Veel gestelde vragen over distributieriem:

Wat doet een distributieriem:

De distributieriem is een getande riem die in moderne verbrandingsmotoren de overbrenging vormt tussen de krukas en één of meer nokkenassen. De nokkenas opent en sluit de kleppen, die zich doorgaans in de cilinderkop bevinden. Zonder distributie is er geen samenwerking van krukas en nokkenas, en dus geen lopende motor.

Welk risico loopt u als de distributieriem versleten is:

Wordt de distributieriem niet tijdig vervangen, dan kan deze knappen waardoor de motor vastloopt. De auto komt dan direct stil te staan. Dit is niet alleen gevaarlijk in het verkeer, maar de schade die aan de motor van uw auto ontstaat, kan oplopen tot een paar duizend euro. Het kan zelfs zo erg zijn dat de schade aan de motor permanent is en niet meer te repareren is.

Wat wordt er mee vervangen samen met de distributieriem?

Behalve de riem zelf, wordt aangeraden om ook de spanrollen, omkeerrollen en de waterpomp te laten vervangen. Doordat de waterpomp wordt vervangen, zal de koelvloeistof ook vervangen moeten worden. Bovengenoemde onderdelen slijten namelijk samen mee met de distributieriem. Wanneer één van deze onderdelen kapot gaat terwijl u net de distributieriem hebt vervangen, moet de riem er weer af om bij de andere onderdelen te komen. Hiervoor moet u dan weer arbeidskosten betalen. Daarom raden wij u aan om deze onderdelen mee te nemen bij het vervangen van de distributieriem.

Hoe kan ik zelf controleren of de distributieriem van mijn auto vervangen moet worden?

Kijk in het onderhoudsboekje van uw auto voor informatie over de laatste vervangingsdatum van uw distributieriem en kijk naar de kilometerstand. Mocht dit niet ingevuld zijn, kijk dan of er een sticker onder de motorkap met daarop de datum en/of kilometerstand waarop de distributieriem voor het laatst vervangen is. Kunt u niets vinden en weet u niet wanneer de riem voor het laatst vervangen is, dan is het verstandig om de distributieriem direct te laten vervangen!

 

U kunt bij ons altijd terecht voor advies.

Wat is het verschil tussen een distributieriem en een distributieketting?
distributieketting

Distributieketting

distributieriem

Distributieriem

Hierboven ziet u het verschil tussen een distributieketting en een distributieriem. Een distributieriem moet vervangen worden na een bepaalde hoeveelheid kilometers of na een bepaalde tijd. Een distributieketting hoeft in principe niet vervangen te worden. Natuurlijk kan ook een distributieketting stuk gaan, maar dat komt niet veel voor. Het kan wel gebeuren dat de kettingspanner niet goed meer werkt, waardoor de ketting te los gaat liggen en een reparatie noodzakelijk is.

U herkend een losliggende distributieketting aan een ratelend geluid in de motor. Wilt u weten of u een distributieriem of een distributieketting heeft? U kunt onder de motorkap kijken, maar u kunt ook contact met ons opnemen en wij kijken het voor u na.

 

Vul onderstaand formulier in voor het maken van een afspraak.
Uw afspraak is na het invullen nog niet definitief, u ontvangt zo snel mogelijk van ons een bevestiging.